Podsumowanie realizacji projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” pod Honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser Dudy

W okresie od października do listopada uczniowie klasy Ic i II d uczestniczyli jesiennym etapie  projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”. To projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia. Projekt ma charakter ogólnopolskiej rywalizacji zespołowej. Zadaniem projektu jest misja przywrócenia naszych dzieci do świata zdrowia, sprawności i pogody ducha. Stałym elementem projektu były: zajęcia z uczniami, konkursy, plakaty, reklamy, przygotowanie przedstawienia J.Brzechwy „Na straganie”, promocja zdobytej wiedzy i forum dla rodziców.

Uczniowie mieli wiele interesujących zajęć dotyczących zdrowego odżywiania. Wykonali plakaty zachęcające do zrezygnowania ze słodyczy na rzecz jedzenia warzyw oraz owoców. Dzieci wykonywały pyszne sałatki owocowe, soki oraz zdrowe kanapki. Przygotowywały przedstawienie „Na straganie”, które prezentowały klasom 1-3 na szkolnym holu. Przedstawienie wyszło wspaniale, dzieci mogły się wczuć w role warzyw i pokazać inny, jak ważne jest zdrowe odżywianie.

Ponadto w klasie I c i II d został przeprowadzony konkurs, który polegał na wymyśleniu postaci bajkowej – oryginalnej, śmiesznej, sympatycznej, przyjacielskiej lub dziwnej – która byłaby znakiem rozpoznawczym kampanii, zachęcającej do picia wody – WODOLUBKA. Prac było dużo i wszystkie wyszły super. Zostały zaprezentowane na holu szkolnym, gdzie wszyscy uczniowie z innych klas mogli je obejrzeć.  Koledzy i koleżanki z klas I – III mogli posmakować świeżo przygotowanych własnoręcznie napojów chłodzących. Chętnych było wielu i wszyscy stwierdzili, że woda jest najlepsza. Uczniowie w grupach przygotowywali reklamę wody, było to zadanie dość trudne, ponieważ reklama miała mieć dużą siłę wyrazu, posiadać prosty przekaz i miała wzbudzić zainteresowanie oraz zachęcić do działania i myślenia. Efekt końcowy pracy uczniów był imponujący. Zauważyć można było duże poświęcenie i wkład pracy dzieci.

Ponadto rodzice otrzymali ulotki dotyczące zdrowego odżywiania dzieci i picia wody.

Etap jesienny wymagał opracowania i wysłania raportu składającego się z sześciu opracowanych zadań wraz z dokumentacją zdjęciową, która stanowiła podstawę do zaliczenia zadań. Uczniowie klasy I c  i II d realizujący zadania  ogromnie byli zaangażowani w realizację przedsięwzięcia, jak i rodzice, którym należą się podziękowania.

Czas wspólnej zabawy minął, ale wiadomości zdobyte podczas pracy z pewnością pomogą zadbać o zdrowe odżywianie.